Smaklös Hyllning Av Mord

Jag har svårt att se skillnaderna. På något vis är det okej att jubla och säga att hela världen är glad över att en människa mördats och gällande nästa en dödsynd att ens antyda detsamma. Muammar Gadaffi har nått sitt livs vägs ände och rubrikerna i media låter som att ett landslag inom någon idrott vunnit VM-guld. Samma sak när Irakiern Saddam Hussein hängdes upp i ett rep och fick falla fritt. Men ve den som firade att Olof Palme mötte sitt öde på Sveavägen eller Anna Linds hädanfärd på varuhuset NK. Ett riktigt hyckleri anser jag. Kanske kunde media vara något mer återhållsamma i sitt glädjerus och sina försök att skapa kollektiva känslor.

Jag var varken för eller emot vare sig Palme, Lind eller Gadaffi. Samtliga har nog gjort både ont och gott beroende på hur man ser det. Men fenomenet i sig att det tydligen är okej att fira någons död och dessutom försöka göra det till något alla måste tycka känns inte riktigt bra i jämförelse. En annan sak som känns konstigt är alla dessa exil-Libyer som nu firar från andra länder och lägger upp planer för hur landet skall formas i framtiden. Idag samlas man på Sergels Torg för firande. För mig känns det som en märklig utopi att de som inte aktivt deltagit i revolutionen ens har en talan i ärendet. Lite mer ödmjukhet och en stilla förfrågan om de får återvända och hjälpa till med uppbyggnaden kanske vore mer på sin plats.

17 thoughts on “Smaklös Hyllning Av Mord

 1. En fråga som dök upp i mitt huvud när jag läste det var, ”kommer alla exil-libyer som lever i Sverige flytta hem nu, eller kommer dom fortsätta stanna i behagliga bidrags-Sverige?”

 2. En intressant fundering bäste Herr Eagle eftersom fenomenet setts tidigare i andra konflikter. När media rapporterar om liknande händelser letar man allt som oftast reda på någon som tidigare flytt landet men talar i termer som om de vore representanter för den vinnande sidan. I mina ögon så är det quisslingar som lämnat kämpandet åt någon annan men sedan tar åt sig äran och gör anspråk på makten och framtiden.
  Och nu är det kanske långt ifrån alla som har bidrag från staten, men lösningen är säkert det dubbla medborgarskapet som gör att de kan flytta hem och ändå lyfta bidraget. Det har ju setts bland annat hos palestinier som fastnat i konflikten när de varit på ”semester” i landet de flytt ifån och omnämns som ”svenskar” som hamnat i knipa.

 3. Om jag vore Lybierna som stridit för att hjälpa landet skulle jag hysa en viss skepsis mot alla som skulle återvända och kräva maktpositioner och ha ”ideér” om hur landet skall styras. Min skepsis skulle utmynna i tankar om hängsnaror och lyckstolpar alternativt en hård spark i arslet. Men det ör jag det.

 4. Intressant artikel och dessutom i Aftonbladet. Grundprincipen är ju rätt och borde vara en demokraktisk rättighet i hela världen. Vet inte om du minns ett gammalt inlägg på den gamla bloggen där jag fick en kommentar av Inger Davidsson (KD). Hon förde ju fram argumentet. Men i dessa dagar kan jag förstå människor, speciellt i vänsterstenskastande led att ett gäng vita kristna med vapen inte är att föredra i en ”Socialistisk version av demokrati”.

 5. Det borde vara en självklarhet att medborgarna får ha vapen för att försvara sig själva och sin familj. Det är samma sak om någon/några försöker misshandla en som du vet, mata på till de ligger helt enkelt, annars kan situationen fort vända och från överläge är man i underläge och blir grovt misshandlad eller dödad, speciellt nu för tiden.

  Nej jag kommer inte ihåg det inlägget. Men självklart vill inte socialister och framför allt de som styr nu att det ska finnas för mycket vapen i samhället. Hur hade det gått om gubben i det mördade paret på bonngården haft en ”nia” på sig och kunna skjuta. Säkert bättre än det gjorde.

 6. Ja så borde det vara. Våldet skulle inte öka, tvärtom benägenheten att begå det med tiden. Sen funderade jag lite över artikeln. ”Tömma magasinet”. Nån form av prov av omdöme måste ju till. Behövs i regel bara tre för att kolla att det inte är en zombie…

 7. Visst behöver man inte tömma HELA magasinet men du förstår vad han menar. Om en står med vapen mot dig tömmer du hellre hela magasinet än tre skott och blir själv dödad för att inget skott var direkt dödande eller hur?

 8. I praktiken ja. Alla kan inte vara tränade för en sådan situation, där kan jag tycka att man kanske inte skall dela ut helautomatiska vapen till vem som helst heller utan kanske ha revolvrar som grund 😉
  Sen minns jag en undersökning som gjorts av antalet verkligen döda av skjutvapen/andra tillhyggen som toppades av förskärare och andra snickarknivar.

 9. Javisst måste alla som ska ha vapen kunna hantera dem. Dessutom måste man ha nerverna under kontroll och droger och alkohol är inte lämpliga i sammanhanget heller. Det dödas massor med människor i USA av sina egna familjemedlemmar för att de trodde att det var en inbrottstjuv, i svartsjukedraman eller vådaskjutningar.

  Säker vapenhantering, utbildning på vapnet i fråga och olika situationer som kan uppkomma samt regelbunden träning, även i mörker med taktiskt ficklampa är naturligtvis ett måste.

  En grovkalibrig revolver är för övrigt det bästa vapnet för självförsvar på nära håll då den aldrig hakar upp sig som en automatpistol kan göra hur den än vinklas. De fem sex plugg som den tar i magasinet är fullt tillräckligt. Att tömma hela magasinet är dumt men en bra metafor. Det kan vara så att då han står där och har tömt hela magasinet så dyker det upp en eller två till med vapen. Tömmer han halva magasinet på colten så har han fortfarande tillräckligt med plugg kvar för mer action. Räcker inte det så var det en zombie. Tom med skottsäker väst så åker en gubbe i backen om han träffas av flera 45lc och kommer inte upp i första taget av kraften i den ammon.

 10. 38 Saturday Night Special, har säkert en bra historia varför det heter så 😉
  Vissa tribalsnubbar har det i sin Facebooksignatur, men jag känner en kille som levde upp till talesättet ”Jag drar på mig västen före kalsingarna” och från en kultur där skjutvapen härjar fritt (mitt i vår egen). Numer är han tydligen död och omnämnd i en bok som ett meningslöst offer. Hans inställning var alltid att han aldrig var rädd för vapen utan idoterna bakom dom. Som anekdot värt att nämna att han hade en farbror vid namn Milan Sevo.

 11. Det finns anledning till det. Med integrerad hane och litet korn samt kort pipa håller det vapnet än. Finns i light weight versioner också . Spelar ingen roll att det tar bara 5 plugg. Går man upp på 357 magnum av den typen av vapen så har man något riktigt praktiskt.

  En kille som den du skriver om hade aldrig tagit av sig västen då han knullade ens om han hade varit riktigt smart.

 12. Under ett besök hos släktingar utanför den lilla staden Brandon i South Dakota frågade mannen om jag ville provskjuta en Colt 45:a. ”Jag har aldrig sett en sådan ens”,sa jag då. Det var en halvautomat visade det sig då han hämtat vapnet. Burton ställde snabbt upp några plåtburkar mot häcken som skyddar mot de kalla vinterstormarna.Sen brakade han på mot burkarna.”Tänk om nån är på andra sidan häcken” frågade den dumme svensken. ”Det här är ju min mark” fick jag till svar. Hade nån varit där fick dom väl skylla sig själva,det hade i alla lägen rättats till på söndagens kyrkobesök. Se förresten på Brandon South Dakota på Google Earth,kul vägnät däromkring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *