Ett Inte Så Surt Inlägg Som Man Kan Tro

Beskrev tidigare hur vi gjorde ett försök med att göra sorbét av biggaråer. Resultatet blev faktiskt inte så lyckat utseendemässigt visade det sig senare. Den blev dessutom på tok för söt i smaken. Nu när jag suttit och gått igenom en massa bilder hittade jag ett tidigare mer lyckat försök som jag tänkte dela med mig.

Man tar alltså en melon, ett par äpplen, en lime och citronextrakt. Man behöver en vass kniv och en skärbräda, samt en mixer eller matberedare och en plastask som i detta exempel en glasslåda.

Men innan man skrider till verket med att hacka frukt så skall man ta 3 dl vatten och 1.5 dl strösocker eller bitsocker beroende på vad man har hemma. Detta skall kokas upp i en kastrull i ca 8-10 minuter så att man får ett sockerlag. När det kokat ställer man det åt sidan så det får svalna.

Medans sockerlagen svalnar så tar man itu med själva frukten man vill ha i. Sorbét går att göra på nästan vad som helst. Frukter, bär mm mm. Dock skall man ha cirka 700-800 gram av det. I en mixer som brukar ta ungefär en och en halv liter skall det vara nästan fullt med frukt/bär. Var noga med att ta bort kärnor och skal från råvaran.

Skär upp frukterna i ganska små bitar så att det blir lättare att mixa det senare. Blanda de råvaror du tänkt dig redan nu i en liten skål

Häll ner frukten/bären i mixern och börja mixa samman det hela. Häll i sockerlagen och 4 matskedar pressad citron samt kläm ur lite av limesaften i röran. Blanda väl.

När allt fått blandats har ni en jämn ”smet” som ni kan smaka av om det behövs mer citron eller lime efter tycke. Bättre att ta det försiktigt i början och hälla på mer eftersom. Häll sedan ”smeten” i en plastform och ställ in i frysen.

Efter ett par timmar så har det börjat frysa till en aning och då tar ni ut plastformen och kör med elvispen i issmeten. Detta för att blanda upp det hela med lite luft och få den porös. Detta är själva nyckeln till att få en fin sorbét. Kanske det viktigaste ingreppet ni gör.

När den fått frysa till sig så den nästan är hård är den klar att ätas. Om den fått vila en längre tid i frysen så kan man ta fram den lite innan serveringen och låta den mjukna till lite innan ni tar en glasskopa och formar det till kulor. Servera gärna på ett enkelt fat eller i glasskålar och toppa med riven choklad och en liten kvist mynta eller liknande ört. Blir garanterat en fin avrundning efter maten och mycket uppskattad eftersom ni gjort den helt själv. Mycket frisk och välsmakande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *