Rättelse Om Adolf Hitlers Sommarhus

Jag vill börja med att erkänna att jag hade fel. För en tid sedan kom diskussionen upp om Adolf Hitlers  ”sommarhusBerghof. Jag hävdade att det inte alls hänt något med det märkliga huset på en alptopp efter kriget. För det första var det på en sluttning och inte på en alptopp, lätt förväxlat med det så kallade ”ÖrnnästetKehlsteinhaus som i modern tid är ett turistmål. Berghof sprängde man i bitar och idag återstår tydligen bara lite murbruk mellan uppväxt skog. Trodde faktiskt det var tvärtom.

Varför drar jag upp det här då? Jo tanken slog mig att undersöka i bästa besserwisser-stil hur det låg till med huset efter att ha läst en artikel om den före detta Hells Angels ledaren Thomas Möller (för övrigt en mycket charmerande och kunnig karl) som nu fått sin konst av den tidigare nämnde husägaren beslagtagen och nu till salu för att täcka någon påstådd skatteskuld. Alltid hört det sagts att Hitler var som bäst en medioker målare, men tydligen så är det som i alla fall med konstnärer att de drar in stålar på sina verk efter sin död. Men jag vet inte. Det skulle liksom inte kännas helt okej att ha en tavla av Hitler på väggen hemma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *