Nu Öppnar Lidl I Hofors

Först skulle dom, sen skulle dom inte, sen skulle dom igen och vips så står det faktiskt en Lidlbutik vid Faluvägen. Det har varit intressant att nästan dagligen se hur den växt fram. Inte för att jag är en som med spänd förväntan sett fram emot att Lidl skall etablera sig här, men själva bygget har jag följt. Från betonggrunden till leverans av kundvagnar och nu slutligen skyltar och de ytterst knepiga kassorna. Redan nästa torsdag är det invigning, lagom till julhandeln sätter igång på allvar.

Det är en 1 100 kvadratmeter stor butik i en klimatsmart byggnad i ny design som slår upp portarna nästa torsdag.

Elva personer har anställts, däribland butikschefen Barbro Sers.

– Det känns kul och spännande att få vara med från början, men lite nervöst. Jag har varit på upplärning i Gävle och sett hela processen. Vi får se vad som händer, men det ska bli bra, säger hon.

Själv har hon ingen butiksbakgrund utan har mest jobbat i restaurangbranschen. Å andra sidan är inte utrymmet för eget ”skapande” speciellt stort hos Lidl

Frågan om det verkligen behövts ytterligare en butik i Hofors har diskuterats flitigt. Många jag talat med tror inte Lidl blir långvariga. Man slog upp två byggen i Falun varav den ena nu är stängd. Där behöll de tidigare stormarknaderna greppet om sina kunder. Andra tror att det kommer få en negativ effekt för Coop, ICA och inte minst Spar-Arne som har två affärer på orten. Det har till och med ryktats om att Arne håller på att trappa ner. Själv uttrycker han blandade känslor i samband med Lidls öppnande.

För ”Spar-Arne” Evertsson kan Lidls etablering bli en alltför hård nöt att knäcka. Inom två, tre år räknar han med att en av hans två butiker kan behöva läggas ner.

Men han vill inte rikta någon avoghet gentemot Lidl utan det största problemet är den dramatiska befolkningsminskningen i Hofors, menar han.

– Vi tappar nästan 200 invånare om året och fortsätter det i den takten är det inte realistiskt med två butiker.

Nu hoppas han ändå att fler butiker ska innebära att fler kunder handlar på orten.

– Konsumenterna är så rörliga i dag och blir utbudet större i Hofors kan fler stanna här och handla. Jag tror det här är positivt för Hofors även om jag som handlare har blandade känslor, säger han

5 thoughts on “Nu Öppnar Lidl I Hofors

  1. ICA skulle ha lagt ner sin butik på bruket och byggt ett ICA MAXI där istället. Om det nu var nödvändigt med just en mataffär.

  2. Låter som en mycket rimlig idé faktiskt. Mycket bra läge för en affär. Förbipasserande kan spontanbesöka butiken istället för att stanna i Falun om man är på genomresa.

  3. Precis vad jag tänkte. Jag tror däremot inte man stannar för att handla på Lidl när man kör igenom.

  4. Å en Jakt/fiskebutik i de gamla shell lokalerna så männen har nåt att roa sig med medan kvinnorna badar runt i tomatsåsen på Ica Maxi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *