Gävlebocken Brann 2 December 2011

Denna morgon fylls både TV-nyheter och annan media med nyheter om att Gävlebocken satts i brand. För 28:e gången enligt Arbetarbladets artikel. 1966 skall ha varit första gången och gärningsmannen den gången skall enligt skrönorna ha varit en Hoforsbo tillika målvakt i gamla Robertholms IK. Enligt en riktigt skämtsam spjuver kan det även 2011 vara en eller flera Hoforsbor bakom årets bockbrasa också. Festlig tanke men inget man bör ta på största allvar möjligen. Andra rykten säger att det var en samling tomtar (10-15 stycken) som spang fram och kastade ”bensinbomber” för att efteråt snabbt skingras. Video på när bocken satts i brand finns här.

Strax före klockan 03 inatt började det brinna och trots att räddningstjänsten och polis var på plats ganska omgående, kunde man inte hindra halmbocken från att gå upp i lågorna. Aftonbladet, Gefle Dagblad, Expressen.

Det är onekligen en återkommande händelse som delar människor i tre olika läger. Dom som blir ledsna och förbannade, dom som skrattar och njuter av vandalismen och dom som skiter fullständigt i om det brinner eller inte. Lite skevt kan man säga att det är lite som de häxbål man tände långt tidigare i landet. Någon form av begränsat kollektivt tänkande liksom. Men av alla år den har vandaliserats så anser jag personligen att året 1976 måste ha varit spektakulärt då en så kallad ”raggarbil” rammade bocken.

*Editerat*

Rubriken sade 2012 ,men rätt skall vara 2011 och inget annat. Om Julbocken brinner nästa år just den 2 december så dementerar jag redan nu att jag skulle ha något som helst med det att göra 😉

Tack Karin för påpekandet!

4 thoughts on “Gävlebocken Brann 2 December 2011

  1. He, he… Intressant rubrik. Få se om den stämmer. 😉
    Kul att se att det inte bara är jag som är trött på morgnarna och skriver lite tokigt ibland. 🙂
    Men ett väldigt informativt och intressant inlägg!

  2. Ibland brukar det hävdas att jag ligger före min tid. Tydligen var det så i det här fallet. Förstod först inte vad din kommentar sade men sen fick jag syn på rubriken. 😀
    2011 ska det vara och inget annat. Brinner den 2012 på samma datum lär jag vara en misstänkt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *