Vargattack I Torsåker

Om någon gillar rebusar och gåtor så finner dom säkert sambandet mellan detta gamla inlägg och denna nya artikel. Fastställt verkar det dock vara att en varg övergått från att leka till att bita i Torsåkerstrakten.

I söndags eftermiddag rastade Mikael Karlsson sin hund, en tvåårig blandning mellan tax och basset, i skogen i Rönningen.

Mikael, som är jägare, hade tagit bössan med sig och ganska snart stack hunden i väg som om den hade fått vittring på rådjur. Men tiden gick och ingen hund syntes till. Till slut hämtade Mikael sin bil för att kunna pejla var den var.

– När hunden väl kom reagerade jag på att han var helt dyngsur trots att det var minusgrader, men det var mörkt så jag lyfte bara in honom i bilen.

Väl hemma fann dock Mikael mer än tio stora revor på bakkroppen som blödde rejält. På djursjukhuset i Falun upptäcktes även flera punkterade organ.

Besiktningsmannen Bernt Eriksson från länsstyrelsen i Dalarna och jaktledaren Kjell Johansson kunde i går förmiddag konstatera att det handlar om en ungvarg som varit framme

Om detta kommer leda till att man går man ur huse för att leta reda på den ”leksugne” vargen är i nuläget oklart:

Mikael Karlsson har fortfarande inte bestämt sig om han tänker ansöka om skyddsjakt.

– Jag är medveten om att man som jägare tar en medveten risk när man släpper sin hund. Samtidigt är det lite obehagligt med varg så nära bebyggelse.

Det är i nuläget oklart om hunden kommer att överleva

Jag vet inte om det har något samband med den aktuella vargjakten, men fler vargattacker har rapporterats i media runt om i landet. Bland annat i Transtrand. Samtidigt så försvinner vargar under mystiska omständigheter. Ämnet har helt klart inte förlorat sitt ”underhållningssyfte” utan fortsätter att röra upp heta känslor så fort någon ropar varg. Senast igår försökte jag reta varghatarna lite extra då Länsstyrelsen i Dalarna sagt nej till skyddsjakt på varg. 

13 thoughts on “Vargattack I Torsåker

 1. Känner väl igen både bil, bilägare och plats. Men vad är svaret på gåtan. Det antyds ju både det ena och det andra i dessa bloggar.
  Svaret kan du få av mig, men då ska du lägga ut det på bloggen. Jag tycker inte om att påhoppad på detta sätt i en annars bra blogg.

 2. Gåtan har inget med dig att göra utan hur observant man är när man läser artikeln och ser bilen. Så känn dig inte alls påhoppad.

  Hur gick det för hunden?
  Kan det vara samma varg som synts stryka runt i Wij?

 3. Det jag retar upp mig på är att det antyds väldigt mycket i dessa två bloggar.
  Om bilden togs samma dag som bloggen skrevs, kan jag lova att inget kikarsikte (läs gervär) fanns i skogen och ingen skulle heller sitta och titta folk det sättet.
  Om du fortsätter stigen som går rakt fram från vändplan sett, kommer du fram till åkrar med ett boningshus. Bilägare köpte den marken och huset under början på hösten. Bilägaren är även idag arbetslös då han sa upp sig från JoJ för att han inte delade deras åsikt om rovdjur.
  Liten förklaring om dina felaktiga antydningar.

  Nilsson ser fysiskt väldigt bra ut, men har inte provat jaga med honom.
  Jag tror det är samma varg som folk ser spår efter dagligen mellan Wij och Gammelgården.

  Å du tala inte om för någon var denna underbara plats är belägen. Min son och jag hade sommaren 2010 en av våra livs bästa kvällar 150 meter bakom bilen. Iförda endast badbyxor och Foppatofflor satt vi och metade i solnedgången. Sen kom myggen

 4. Skönt att hunden tillfrisknat fysiskt. Hade du blivit av med honom hade jag haft all förståelse för om du gått ut och letat reda på förövaren. Djur kan vara människor de med. 🙂

  Min moster har haft spåren inne på sin gård, runt bilen och runt huset. Skygg är den eller dom definitivt inte. Var väl inte så långe sedan man såg björnspår i trakten heller..?

  Nej sjön får vara en skapligt välbevarad hemlighet. Aldrig nämnt namnet på den faktiskt och oftast fotas det så att några landmärken är direkt avslöjande 😀
  Ett underbart ställe som jag minns sedan barndomen. Då cyklade vi ner till viken i andra änden av sjön på somrarna och metade id. På vintern anglades det gädda av betydande storlek.

 5. Bra
  Om du eller någon annan vill ha fakta om vargen så hör av er. Jag har från att ha varit novis jägare, under en månadstid i stort sett bara letat fakta. Vilket inte är så lätt, då allt som skrivs är väldigt polariserat. Men jag har lärt mig att vi inte kan ta bort vargen, men vi måste reglera stammen och det nu innan det är försent

 6. Debattten brukar vara väldigt antingen eller, nu kanske inte du finner det lika roande som mig att retas med i synnerhet varghatare i Dalatidningarna, men där är debatten verkligen skev.

 7. Skev debatt? Du har inte tänkt på, det kan vara så att Dalfolket har mer kunskap om vad vargen kan ställa till med. Dom har haft varg in på knutarna under längre tid än vi haft här i Hofors.
  Vill rekomendera länsstyrelsens senaste rovdjurs rapport 2010, så ser du i vilket län vargen gör mest skada.
  Det är inte första gången Dalfolket försöker rädda Sverige

 8. Om du ändrar ordet minimera till reglera, så är mitt personliga svar.
  Bevarande av allemansrätten, friheten att vistas i skog och mark med eller utan bössa spelar ingen roll.

 9. Okej om vargstammen regleras istället då. Hur påverkar vargen lagen om allemansrätten?
  Vill du gå i skog och mark med vapen så är jag för det. Jag är faktiskt så vapenliberal att människor brukar snegla lite snett på mig när det kommer på tal 😉
  Alla borde ha rätten att inneha vapen. Tror på ett rättvisare samhälle genom det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *