Följ Med På Shoppingtur Under 60-Talets Hofors

Jag kan verkligen inte sluta fascineras över Hoforsfilmen som jag skrev om tidigare. Bokstavligen som en tidsmaskin om än i stumfilmstappning. Denna morgon vill jag bjuda på en vy från Faluvägen med välbekanta landmärken. Till vänster i bild står nu Lidlbutiken. Jag tror även att jag med hjälp av svärföräldrarna kan berätta att detta var den 3 september 1967, då Sverige fick högertrafik. Många nyfikna hade samlats vid rondellen för att om möjligt se lite kaos misstänker jag. 

Vi skall även ta en liten shoppingtur på Domus som låg i nuvarande Tigréns lokaler. Notera antalet cyklar utanför butiken.

Invändigt hamnar noterar på entréplan att det är konfektionsavdelningen. Ett ord jag garanterar att ingen född senare än 1980 ens känner till. Klädaffärerna förr hade kanske inte dagens utbud, men väl stil och klass.

60-talets mode kanske kan vara intressant att se. Om kvinnan i bild är ovanligt trendmedveten eller inte kan jag inte avgöra, men visst är det härliga färger? Tycker mig se att det hela influerats av mellanösterns dresscode. Eller tvärtom. Alla som uttrycker blandade känslor över det exotiska modet vi kan se på Hofors gator idag med heltäckande hucklen ser i själva verket ett Hoforsmode som kommit tillbaka.

Vi fortsätter  på inslagen väg med shopping. På 60-talet verkar det ha funnits åtskilliga butiker på orten. Till exempel där pizzerian Rapido nu ligger fanns en Konsumbutik.

Ville man snabbshoppa fanns ett Konsum snabbköp. Har dock ingen aning var det låg mer exakt. Någon kanske minns.

Ytterligare ett syns i bild här.

Kooperativet verkar ha haft ett mycket starkt fäste i just Hofors. Ytterligare en konsumbutik på okänd plats i Hofors.

18 thoughts on “Följ Med På Shoppingtur Under 60-Talets Hofors

 1. konsumbutikerna är Rönningen, Born och Standarn. När jag gick i skolan på Högtomta på 50-talet så fick vi gå och äta på konsumrestaurangen (där Tigrens är nu) på översta väningen.

 2. Verkar ha funnits massor av butiker på den tiden. Finns även avsnitt i filmen där man först ser en rivningstomt där Bergsmannen ligger idag och klipp där det är på väg att byggas upp. En tanke slog mig om denna film finns på biblioteket eller om det kanske skulle tillverkas ett par exemplar för utlåning..?

 3. Nostalgiska bilder… och dâ fanns det tre biografer: Folkan, Palladium och Skala (sâg ut som en rivningskâk) dessutom dansade man efter Carl-Henrik Norins orkester bl a pâ Folkan pâ lördagskvällarna. Vart har allt tagit vägen,

 4. Den näst sista bilden ser ut som den gamla kiosken i Hästbo på 90-talet, den påminner om den iaf. En vän till mig växte upp i närheten av den affären/kiosken.

  Och den sista bilden måste vara det stora tegelhuset, numer flerfamiljshus vid västra villagatan. Jag är uppväxt på Västra villagatan 8 så jag känner igen huset och min farfar jobbade på Konsum där.

 5. Av trä va? Den kommer man från Hofors hållet och svänger vänster förbi det huset/gamla affären kommer man efter kort tid fram till en järnvägskorsning. Klingar det nån kloka hos dig då?

 6. Den näst sista kan vara butiken i Robertsholm,tror i allafall min Carina som hade sin mormor och morfar i Såggårdarna.

 7. För mig blev tyvärr ”Tillbaka till Hofors” en stor smet av mörka minnen. Uppsåtet var ju gott naturligtvis, fast jag gick i min egen fälla skulle man kunna uttrycka det. Har lite att jobba med där tror jag 🙂 Tack för filmerna! Känner igen några gamla jobbarkompisar, en del är nu döda, andra gamla. Ps: Sture hette väl han som hade macken i Hästbo? är inte säker….

 8. Stura ja, tack! 😀
  Jo jag får samma uppfattning som dig att gruppen inte bara är av godo och att den generation som växte upp på 60-talet har en hel del ouppklarade affärer med varandra. Ibland kan man nästan känna att +50 människorna där går tillbaka till sin ungdom och intar samma roll de hade på skolgården.

 9. Så kan det vara. För mig personligen är det inget otalt med människor. mera egna hjärnspöken som ploppar upp till ytan. Många gamla kompisar som har dukat under av div, skit kommer på tal. Det blir lite för många intryck, lite för snabbt. jag hinner fan inte bearbeta det i min takt. Så jag gjorde det enda jag kunde påverka, nämligen att avsluta hela FB-kontot. MVH…..Anders

 10. Kan ju vara ett sätt för många att bearbeta det förflutna men det kan som i ditt fall, som jag uppfattar det, bara bli en jobbig grej också. Nåja hoppas att dom som är i gruppen försöker sprida en mer positiv anda i fortsättningen.

 11. Hej!

  Den Konsumbutik med ”fattiglappar” som ni inte vet var den låg så kan jag tala om att den låg på Norra Esplanaden i Born. Om jag kommer ihåg rätt så var det Norra Esplanaden 2.
  Den andra Konsumbutiken känner jag igen men kommer inte på var den låg någonstans. Kommer jag på det så hör jag av mig.

  Hälsningar
  Sven-Eric Gladh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *