Nätfiskeförbud Införs På Stora Logärden 2012

Det är många av oss så kallade sportfiskare som anser att nätfiske är en förbannelse. Inte enbart för att vi fastnar i dem med våra beten, utan även för att det decimerar fisken, samtliga arter. Förr i tiden när det rådde hungersnöd var det helt klart ett effektivt sätt att skaffa mat kvickt, även för dom som har grisar och vill ge dem en varierad kost. Minns när jag var liten och följde med farfar ut för att vittja näten som legat över natten. Gigantiska mörtar som sedan klövs på mitten och lades i en tunna för att jäsa. Grisarna var helt vilda över denna delikatess.  Men det var då det. Nu finner jag det nästan motbjudande hur man slänger ut sina nät i hopp om att få tag i ädlare fisk som öring, röding och gös. Ja abborren tas kanske hand om den med, gäddorna däremot blir skräp som kastas i skogen. Runt Ottnaren har man till exempel hittat flera avfallsplatser.

I den fantastiskt fina sjön Stora Logärden har man i dagarna kommit med ordentligt fina nyheter. Sjön känd för sina enastående rödingar har tidigare varit tillåten för ett visst nätfiske. Nu meddelar man via sin hemsida att nätfisket förbjuds under hela 2012. Förhoppningsvis även efter nästa möte. Fler fiskevårdsområden borde kopiera detta.

Nyheter från fiskestämman i Karlsbyhedens Folkets Hus den 15 februari.
Totalt fiskeförbud gäller på Logärden mellan den 5 november 2012 och den 23 februari 2013 då det är premiär för vårvinterfisket. En motion om totalt nätfiskeförbud på Logärden behandlades. Efter röstning beslutade fiskestämman enligt motionärens förslag. Under 2012 fram till i vart fall fiskestämman 2013 gäller därför totalt nätfiskeförbud på Logärden

 

3 thoughts on “Nätfiskeförbud Införs På Stora Logärden 2012

  1. Nu är jag inte så insatt i fisket i stora logärden, men rödingbestånd måste ibland nätas hårt för att inte skapa bestånd av ”tusenbröder”. Alternativet kan vara öring som rensar i beståndet av röding.
    Detta så klart om det fiskas för lite i ett rödingvatten
    Hur det ser ut med bestånd och fisketryck i Logärden är jag däremot inte insatt i. Troligtvis så är väl dom som tagit beslutet det…

  2. Vi får då verkligen hoppas att alla desperata nätfiskare bara fått gädda i Stora Logärden, själv fiskar vi upp dom på naturlig väg…och….dom åker inte tillbaka i sjön igen om man säger så. God matfisk de där 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *