En Titt På Politisk Propaganda I Backspegeln

Av någon anledning har det sparats enorma mängder klisterdekaler genom åren. Det är allt från Systembolagets klassiska kampanj för att ”Spola Kröken” till läsk och godis vi bara kan drömma om idag. Massor av klassiska företag som bytt namn eller lagt ned sina verksamheter, klädmärken och klädkedjor, skoaffärer, uppmaningar att äta mer gris. Då och då har jag lagt ut några för försäljning på Tradera och märkt att efterfrågan är enorm för något så simpelt som nostalgi med klister på baksidan. Med detta söndagsinlägg tänkte jag inte sälja något, men väl visa lite av hur den politiska propagandan sett ut under 80-talet. På den tiden var jag nyfiken på allt och släpade hem både Moderaterna och Centerpartiet och en mer extrem Vänster än den som finns idag.

På den tiden verkar det bara ha funnits två vägar. Höger, vänster och sen Centern som ansåg att dom var den tredje vägen.

Socialdemokraterna ansåg att dom var ett miljöparti. Förstår inte varför man valde bort den klassiska rosen som symbol. Eller inte anammade fjärillen.

Redan på 80-talet stod Moderaterna för framtidens idéer. Det måste fortfarande vara ett tag kvar innan vi når framtiden för begripliga i dagsläget är dom icke.

Socialdemokraterna var inte så sugna på att lämna ifrån sig makten och deklarerade detta med uttrycket NEJ TACK!

Moderaterna ville avskaffa fonderna och den politiken verkar Vänsterpartiet ha tagit över idag enligt en aktuell diskussion här på bloggen 😉

Socialdemokraternas eget lilla ”Sturmabteilung” skanderade ”Arbete åt alla” något som Moderaterna nu efterapar fast med andra villkor.

Ännu en bild på den klassiska Socialdemokratiska rosen.

Moderaternas gamla symbol som symboliserade fascism och förtryck i många läger. Möjligen fanns de  starkaste åsikterna hos Röd Press som gav ut dessa dekaler. 

”Borgare är äckliga” har i dag ersatts med andra uttryck och mot andra partier. På den tiden hymlade man inte heller om kommunismen som dröm-ideologi. Humphrey Bogart-dekalen lockar till fniss fortfarande.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *