Ding Ding Ding – In I Ringen Nu Hoforspolitiker

Jag efterlyste ju en start av valrörelsen för någon dag sedan. Någon (om det nu var Xamuel,) tyckte det var lite tidigt, men nu har det kört igång ute i den stora vida världen utanför kommunens gränser. Blogossfärens omdömen låter sig inte väntas på och det surrar och gnisslar lite varstans. I korthet kan man säga att inte speciellt många verkar särskilt nöjda med vad man hört. Själv är jag mer intresserad av hur det blir lokalt. Kommer Socialdemokraterna och anhang förlora mark eller rentav makten? Kommer Moderaterna att få in en fot ordentligt i finrummet eller ”dokusåpastudion” som Alf Persson anser det vara?

Det som diskuteras är på en nivå som ibland är under sandlådenivå. En Per Åslund föreställning som till och med hans partikamrater i FHT ibland tar avstånd från.
Alla beslut är redan taga av den innre kretsen av Sossarna som stöds av en nickande ja eller nej majoritet bestående av S-V-MP.
Besluten är redan tagna bakom lyckta dörrar och pressas igenom Kommunstyrelsen med samma tysta majoritet där för att sedan i demokratisk anda diskuteras i Kommunfullmäktige..
Kalla det vad ni vill men med facit i hand så ser jag hur skeppet sjunker sakta men säkert. Alla förslag från oppositionen avslås utan pardon oavsett utformning. Är dom positiva för majoriteten så dyker dom upp i en deras skepnad 2 månader senare och går spikrakt igenom.
Demokrati ja inte vet jag. Men att makt och självgodhet väger tyngre än det sunda förnuftet . Så ser systemet ut .Tyvärr mina vänner
.”

Valåret 2010 kommer bli mycket intressant på kommunal nivå. Inte minst nu när Sverigedemokraterna hissat fanan och i lokalpressen meddelat att man finns representerade på orten (om än i hemlig grupp). De flesta (om inte alla) partier har ju på riksnivå sagt att något samarbete blir det inte med SD och någon debatt tar man inte heller. Ett föraktfullt beteende kan man tycka. I denna demokrati är det bara särskilt utvalda demokratiska kämpar som har rätten på sin sida att utöva demokrati. Det kan om inte annat straffa sig rejält när det slutliga valresultatet läggs på bordet. Vågar man riskera det på en sådan här liten ort?

I övrigt så har det berättats för mig att kommunalpolitiken i Hofors är av lyteskomiks karaktär (ungefär som Alf beskrev den). Detta kommer det bli mycket intressant att följa på nära håll i media och på gator och torg. Det finns många känsliga frågor som skall besvaras, många fagra löften vi skall få se både uppgång och fall av och inte minst hur man nu efter 3 år (eller 150 typ) vid makten och 3 år i väntan på den kommer att munhuggas för att få sin belöning i olika styrelseuppdrag i kommunala bolag för att sedan återgå till att ignorera innevånarnas frågor och funderingar i 3 år till.

Det känns lite som att sitta på en pub före ett derby mellan Djurgården och AIK med det där speciella pirret i magen. Det kan gå vägen, kan gå åt helvete men under 90 minuter (plus tillägg då) är det game on. Efteråt går man hem med ett leende eller med spykänslor i kroppen. Hur valet än går i Hofors 2010, kommer det bli den märkligaste och kanske roligaste upplevelse jag fått av politiken idag.

Kom igen nu Hoforspolitiker!! In i ringen och övertyga mig om varför just ni förtjänar att ignorera mig i 4 år framöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *