Spar-Arne: Jag Orkar Inte Mer

Det gör lite ont i hjärtat när man ser Arne Evertsson som är ”Spar-Arne” med hela Hofors befolkning ståendes där bakom kassan med ett ledset ansiktsuttryck i Arbetarbladet. ”Jag orkar inte mer” säger han.

Det har ju varit en radda artiklar under hösten som jag läst och lägg därtill ”rykten” och uttalanden av etablerade kommunpolitiker som Alf Persson gjort så verkar detta vara en praktskandal väl värd att förevisas på Kalla Fakta eller Uppdrag Granskning. Alf skriver på sin sida att:

Centumförnyelsen är en ren och skär manipulation från Prix . Skattemedel på 6 milj. tillsatts för att rädda Prix från undergång. Ingen av övriga affärsidkare är positiv till projektet

Lägger man lite pussel med det uttalandet från en politiker som rimligtvis borde ha insikt och dessa artiklar så blir det verkligen en stinkande affär och något som kommunpolitikerna borde åtals för.

AB: Spar-Arne får kritik för dålig butikshygien

AB: Spar-Arne kan krävas på 30 000 kronor i böter

GD: Sparköp riskerar böter för bristande rutiner

GD: Ägaren vänder sig till konsult

Det finns naturligtvis fler artiklar om detta ärende men jag väljer att länka till de senaste. Jag tror Hoforsborna känner till historien och vet att det rör sig om någon slags hetsjakt på Hofors trevligaste handelsman och tillika största bidragsgivare till föreningslivet.

När jag återvände till Hofors för ett halvår sedan hade jag redan hört talas om denna märkliga man. Hans enastående priser, sortimentet som varierade friskt och massor av människor som korsade länsgränsen för att handla hos Arne. Nu fick jag själv uppleva honom ”in person”. Han mötte min blick när jag kom in i butiken och log. Välkomnande redan där alltså. Väl framme vid kassan lade han några vänliga ord som poetiskt beskrivet följde med ner i min kasse. Jag log när jag gick ut och det lovar jag er läsare är väldigt sällan 😉

Efter det har det blivit fler besök. Jag tror att så mycket som 75% av vårt hushålls varor i Hofors inhandlas hos Spar-Arne. Särskilt minns jag en sen kväll på ”Stora Arnes”. En familj lite ruffigt klädda storhandlade och det märktes att de inte var några rikemän. Arne utväxlade några igenkännande fraser under tiden de plockade ner sina två fulla vagnar i massor av påsar. När det blev min tur och familjen var på väg ut, ursäktade han sig och sprang ifrån kassan för att en kort sekund senare komma tillbaka med flera förpackningar wienerbröd som han överräckte till familjen. Dessa gav han bort gratis. Jag blev alldeles varm inuti. Han satte guldkant på både deras och min tillvaro. Det där är man inte van med från storstäderna. Jag förstod att det var sant som sades. Han ger verkligen Hofors så mycket mycket tillbaka som tack för att de handlar i hans affärer.

Vissa kommentarer till artiklarna vill göra gällande att det skulle vara särskilt snuskigt på just Arnes butiker. Inte ens på NK i Stockholm är det 100 procent perfekt. Jag lovar dessutom att vi skulle kunna hitta brister i kommunens egna kök och lokaler som är betydligt värre. Kan man böteslägga sig själv?

Så varför vill nu kommunen pressa Arne så hårt? En teori: Ja stämmer det att man investerat 6 miljoner för att göra Prix glada så vill man ju att Prix skall gå bra. Då vill man inte heller att Hoforsborna skall handla hos andra aktörer vilket gör Arne till en belastning. Med tanke på så mycket som sägs om de styrande politikerna misstänker jag att man medvetet utsätter Arnes verksamhet för diverse ”lustiga upptåg” för att sätta honom på plats och förhindra att han utvidgar sin verksamhet. Det rör sig alltså om en skandal av überstora mått. Något jag och många fler nog inte vill låta passera. Den gode Moderaten Alf Persson säger:

Ja du Arne. Det är inte lätt att slåss mot en kompakt Sosserörelse som med självgodheten rinnande ur öronen styr och visar makt i en omfattning som är enstående.
Människor i allmännhet går inte på den här typen av manipulerande verksamhet i vår upplysta tid.
Om jag var i din situation Arne så skulle jag tyst och stilla uppfylla kraven på det myndighetsmissbruk som du utsätts för och sedan starta ett priskrig där allt kostar 50% mindre än vad Prix säljer sina varor för.
Det plånboken har inte Prix så att dom vinner det här kriget mot dig

Det bästa jag hört den mannen säga faktiskt. Han har rätt. Arne måste kriga men på rätt sätt. Det finns ett par punkter jag vill ta upp som vi alla är skyldiga att hjälpa Ane och hans verksamhet med. Inte minst för allt han gett Hofors:

-En kollektiv insamling på 30 000 kronor för att betala Arnes böter. Alla föreningarna som Arne stöttat kan skicka ut sina medlemmar med sparbössor och knacka dörrar. Handlar inte om pengarna utan att visa Arne att vi uppskattar hans givmildhet.

-Föreningarna kan också hjälpa till med att stå utanför de andra affärerna och dela ut information om vad kommunen egentligen sysslar med och uppmana dem att handla hos Arne istället. Gangstermetoder skall med samma medel bekämpas.

-En total bojkott av Prix tills de går ned på knäna och tvingas ge upp. Låt kommunpolitikerna handla där och se om det räcker för att hålla skiten vid liv

-Handla som aldrig förr i Arnes två butiker. Töm hyllorna på allt ni kan hitta och har nytta av. Det kommer svida i de andra butikernas plånböcker.

Vill kommunen skapa ett samhälle där få aktörer har monopol på sina tjänster och varor kan vi hjälpa Arne att bli den som står på benen sist. Ni vet alla att ni inte skulle stå ut med tanken att Arne inte möter er med ett leende och ett par vänliga ord i en butik som inte skinnar er helt. Let´s go to war!!!

5 thoughts on “Spar-Arne: Jag Orkar Inte Mer

 1. Spar Arne är en människa jag beundrat väldigt länge. i med och motgång.

  Hade jag inte bott en sån bit i från denna Arne Så hade jag traskat raka vägen in och erbjudit mig gratis arbete för att bygga upp hans livsverk. Skulle bara ha en policy genom företaget. Krossa allt annat motstånd i Hofors till vilket pris som helst. Bästa servicen,Bästa butiken, Synd bara att folk smutskastar denna eldsjäl som brinner för sin verksamhet.

 2. Vet inte om det kastar något ljus över hetsjakten men ordföranden i Bygg- och miljönämnden, eller vad det heter, är ju Sylvia Abramsson (S), som förutom att hon är råsosse och alltså kooperativ, innan hon började jobba åt Handels i Gävle var anställd på Domus i många år. Det som idag är Prix. Hennes syster Sonja Höglin har också jobbat där i många år, kanske fortfarande. Sonja är gift med Kjell Höglin, han som var kommunalråd före nuvarande. Han är väl dessutom kommunstyrelsens ordförande nu. Många kopplingar, kanske misstänksamma, finns det…..

 3. Det här är skäl nog att åter börja skriva i bloggen, tyckte jag kände av ett utbrett mörker från flera av de som kommenterar, hur ett rasistiskt parti som SD vinner terräng pga ett ostrukturerat missnöje, men det här är något annat.
  Jag tackar Bloggmaster för att beskriva något av det viktigaste som finns, den generella vänligheten och mänskliga värmen, jag trodde knappast jag skulle få se detta i pränt, skribenter, bloggare brukar missa det viktigaste.
  Arne är en människa, till skillnad från de otrevliga robotar som agerar i övriga butiker. Dessa robotar har jag stött på särskilt vid Prix och ICA i Hofors men också ICA i Storvik samt Lidl i Sandviken.
  Jag har stött på fler verkliga människor i Arnes butiker, med ett rent överaskande positivt bemötande, man visar intresse för ens person och ser inte folk bara som betalande kreatur.
  Jag har både talat med (per telefon) och mailat med personal och chef på ICA i Hofors. Hur kan de bete sig så illa mot de som har utländskt utseende, är de kanske rasister?
  Begriper de inte att en person med utländskt utseende kan ha arbetat i Sverige hela livet och äga mänskliga känslor? Själv har jag en genomsvensk mor som råkar ha använt sig av en utländsk katalysator. Jag accepterar aldrig att bli rasistiskt bemött och det har dessa nötter fått höra.
  Rasismen pyr i lilla Hofors och det märker vi som kommer utifrån främst på det här sättet.
  Rasism är lika med dumhet och obefintlig bildning.
  Därför är de gyllene undantagen man träffar på värda allt stöd när även de råkar ut för dumhet, mygel, översittarfasoner i vårt faktiskt låga samhälle. Det ser ut som om det låga är utpräglat lågt i mörka Hofors. Tänk på det alla stackars Jantelagare och A-lagare.
  Alla svartklädda satansdyrkare, alla nazister.
  Och allt vad ni är.
  Arnes varma hjärta går hem även hos er, det beror väl på att han inte har ett utländskt utseende.

 4. Jag vill rätta mig själv på det sättet att jag inte skrev så bra, jag tror ärligen inte att det finns särskilt många nazister i Hofors. Sånt är inte utmärkande och så får man inte uppfatta mig.
  Jag är så hatisk mot nazism att jag kan skriva oförsiktigt.

  Rasism däremot har många inbyggt i sig utan att vara särskilt medvetna om det, mörkhyade personer tycks kunna hanka sig fram i Hofors men inte är det många som bryr sig om dem.
  Skulle vara roligt att veta om det bara är Arne som hälsar på mörkhyade varje gång när de handlar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *