Hoforsbor: Här Är Er Nya Bowlinghall

Det var med spänd förväntan som jag idag knallade till Systembolagets gamla lokaler. Som bekant pågår där ett byggnadsprojekt där Hofors nya bowlinghall skall inhysas. Att dessutom få möjligheten att gå in och få en guidad tur runt banorna och i synnerhet bakom kulisserna före Arbetarbladet och Gefle Dagblad var mycket trevligt. Lokalerna är inte helt iordningsställda ännu och under söndagseftermiddagen arbetade man fortfarande med att installera själva maskinerna. Men följ gärna med på den första fotografiska vandring i vår nya bowlinghall.

Vi kan inleda med lite historia och några begrepp. Bowling är ett så kallat kägelspel. Det går ut på att med ett klot slå ned tio stycken käglor i änden av en bana byggd av trä eller laminat. Man kan tävla individuellt eller i lag/klubb och det är en idrott som passar både gamla och unga. Den första bowlingbanan i Sverige invigdes 1909Hotell Regina i vår huvudstad. Idag finns cirka 250 bowlinghallar med totalt cirka 2500 banor i Sverige. 8 stycken av dem kommer i framtiden finns i ovan nämnda lokal och i Hofors.

Man har i lokalerna fått höja upp golvet, mycket för att få till banorna i rätt stuk. Hade faktiskt ingen aning om att det var en så pass komplicerad byggnation under själva bowlingbanorna. Allt måste ligga perfekt och justeras extremt noga med laser.

Just det här golvet har en yta av laminat, men jag slår vad om att 95 procent av läsarna inte vet hur det ser ut under. Om jag inte minns fel är det 40 centimeter mellan betonggolvet under det vi senare kommer att rulla klot på.

Det här är själva hjärnan bakom all teknik. Den styr allt och inget besökare heller kommer att få se. Kanske om ni ber om att få träffa den, men det skulle bara låta konstigt om ni verkligen gjorde. Den sorterar alla käglor, ställer upp dem efter att ni knockat ner dem och håller reda på alla resultat så att de förevisas på rätt sätt på de stora skärmarna. Jag har alltid funderat hur det egentligen gått till när käglorna snabbt ställs på rätt plats. Nu finns fotobevis på att Sveriges dvärgar inte utnyttjas för monotont arbete. Hur det var innan datamaskinerna kan jag inte svara på.

Här syns själva maskineriet i bild. Det kommer att se aningen annorlunda ut när det öppnar. Noterbart är att det finns en form av skenor som åker upp på kanterna vid rännorna när barn spelar. Man fuskar alltså så att deras klot aldrig ens riskerar rulla ned i rännorna. Det finns även någon form av givare som kan mäta hur fort man bowlar. Det styr sedan hur fort nya käglor ställs på plats.

Det finns 20 stycken käglor i maskineriet bakom. Detta för att så snabbt som möjligt få upp nya när alla slagits ned. Snudd på obegripligt hur många små delar och rörelser som skall fungera tillsammans utan att krångla för ett enda spel. Något att tänka på nästa gång ni kastar iväg era klot kanske.

Detta kan ni förslagsvis göra under en paus från utövandet eller om ni bara vill gå in och se andra bowla. Kafeterian är under uppbyggnad och där kommer man med tiden kunna köpa vanligt förekommande fika, korv med mos eller kanske en paj. Slutna sällskap kommer till en början få möjligheten att dricka en kall pilsner, men tanken är att när erfoderliga tillstånd är på plats, att kunna erbjudas alla besökare. Det har skrivits om att en resturang skall öppnas i lokalerna också men i nuläget kan det inte sägas bestämt om, när och hur det skall gå till. Det viktigaste är att banorna kommer på plats och verksamheten kan inledas.

Nu när den nya bowlinghallen inte längre är ett rykte eller en planering känns det oerhört spännande. Dels kommer en annars stendöd del av centrum få liv och rörelse. Det kommer bli mycket lättare för kommunens innevånare oavsett ålder och fysik att ta sig dit och nyttja banorna och servering. Det är inte riktigt bestämt med öppetiderna ännu, men 10-22 är ingen utopisk tanke. Före klockan 10 kan då skolor och äldre nyttja banorna i avskildhet. Jag glömde fråga hur det skulle bli med eventuell tidsbokning eller drop in-spel, men jag misstänker att det kommer finnas lediga banor ändå.

Just nu pysslar och fixar man med det sista men inom kort slår portarna upp och då kommer i vart fall jag lura med mig någon då och då för att njuta av Hofors egen bowlinghall. Utmaningar kan skickas direkt under detta inlägg 😉

6 thoughts on “Hoforsbor: Här Är Er Nya Bowlinghall

  1. Utmaning antagen 😉
    Det dröjer nog någon vecka eller så innan de öppnar. Nu visar det väl sig att du är något underbarn inom bowling förstår jag 😀

  2. Hoppas dom har tänkt på barnfamiljer som vill bowla också, Alltså att ha flera banor där rännorna kan täckas med en gigantisk ”korv” 🙂 och att det inhandlas lättare klot för små barnhänder/armar. Längtar tills de öppnar så vi kan gå och bowla =D

  3. Det har dom absolut tänkt på. Jag beskrev det som en skena som åker upp och skyddar klotet från att falla ned i rännan. En riktigt fiffig grej 🙂

  4. HAHA såg de nu, läste nog lite för fort med morgontrötta ögon.. De é ju helt kanon, håller jag tummarna på att de köps in lättare barnklot oxå så blir de många roliga timmar i den hallen 🙂

  5. Jag fick uppfattning av att det är en klubb som tar både unga och äldre på stort allvar och att man i längden ville utveckla en ungdomsverksamhet. Så övertygad att det blir bra att det spritter i kroppen när jag tänker på bowlinghallen 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *