Ensamkommande Flyktingbarn Inte Annorlunda

I Arbetarbladets artikelserie om ”Ensamkommande flyktingbarn” nämns fortfarande inte så mycket om humanitära insatser som de ekonomiska fördelarna. Med rubriken ”Rena vinsten för små utflyttningskommuner” radar man upp de ekonomiska fördelarna samt att Hofors kommun tar emot fler än både Gävle/Sandviken och  lika många som Eskilstuna.

 

Jag tycker att det är en utmaning. Det kanske ses som uppkäftigt att lilla Hofors sticker ut hakan genom att ta emot lika många som exempelvis Eskilstuna som är en betydligt större stad, men varför inte? säger socialchefen, Jan Bornestig

 

Eftersom staten dessutom utlovar full kostnadstäckning ser Hofors bara att de har allt att vinna på avtalet med Migrationsverket.
– Inte en enda svensk kommun kan klaga på ersättningssystemet, det här kostar oss inget, tvärt om – det möjliggör en offensiv satsning, säger Jan Bornestig

 

Sen att det inte gäller några småbarn kommer även fram i artikeln:

Eftersom Hofors har specificerat att det är just 16-åringar som de vill ta emot

Och de är medveten om att det finns en risk för problem:

Den risk han ser med att ta emot just tonåringar är att det är en kämpig ålder – oavsett bakgrund.
– Det är klart att det inte är friktionsfritt. Vi tar emot 16-åringar och de här är inte annorlunda än andra ungdomar. Det är något vi måste kunna hantera och hitta sätt att jobba med

 

Klart de är annorlunda, de har en bakgrund från krigsdrabbade områden. Mer kritiska debattforum för ju fram tesen att det rör sig om betydligt äldre ”ungdomar” som fått möjligheten, det återstår dock att motbevisas. Om man nu skall integrera dessa ungdomar i samhället får man hoppas att de är medvetna om livserfarenheten en 16-åring i Hofors har och en 16-årig flykting har är väldigt olika. Att de ”ekonomiska fördelarna” inte styrt beslutet till fullo. Jag är inte så säker på att man tänkt igenom alla aspekter av detta. I vart fall inte så länge jag bara läser om ekonomiska fördelar i media. Kommer man under en övergångsperiod till exempel öka polisens närvaro i kommunen? Jag tror fortfarande att Willy Aflarenko skulle vara en tillgång med tanke på hans erfarenhet av flyktingar och just Hofors.

barnsoldat

5 thoughts on “Ensamkommande Flyktingbarn Inte Annorlunda

 1. Anledningen till att ekonomin nämns är väl kanske att för att det är ganska självklart att det är humanitärt. Att den ekonomiska aspekten brukar vara rasisternas slagträ nummer ett är också ett svar. Nu har det tagits ifrån dem och deras färg lyser igenom med önskvärd tydlighet, det är inte ekonomiska skäl som gör att man inte vill ha invandrare i kommunen, det är för att de inte är svenskar.

 2. Nja vet inte om jag kan hålla med till fullo där. Visst viktigt att man fokuserar på att det inte ”belastar” kommunens kassa och att det ger arbetstillfällen, men det är ju alltid lika viktigt att man berättar varför människorna kommer och varifrån. Alla är inte lika upplysta. Hela invandrardebatten har ju blivit skev för att de styrande inte varit helt ärliga och öppna i frågan. Till exempel Argusrapporten som försökte mörkas. Jag vill faktiskt påstå att det är de styrandes fel att integrationen gått käpprätt åt helvete i vanliga människors ögon. Hofors har ju chansen att ge rätt bild istället för att tala om hur god ekonomi det skall bli. Ökad förståelse genom sanningen.

  Btw trevligt att du hittat hit. Läser med spänning dina inlägg på Arbetarbladet 😀

 3. Man kan ju vända på steken, det kan ju faktiskt inte bara vara politikernas fel att integrationen gått fel. Sen är det klart att man ska vara tydlig, men å andra sidan, varför ska man förutsätta att folk är barn som inte kan skaffa sig information. Förlåt om jag låter bitter, men jag har erfarenhet av kommunpolitik och så mycket skit man får för att man fattar beslut är omotiverat. Skit kan jag ta, men det ska vara delat ansvar. Om folk enbart springer runt hemma hos varandra och klagar, hur ska politikerna då kunna veta vad de vill innan man fattar beslutet?

  Politikerna i Hofors, liksom de flesta kommuner, är vardagspolitiker, dvs har andra yrken, hur ska man kunna kräva att dessa går ut och frågar folk vad de vill? Folket ska ta sig till partimöten, fullmäktige och andra träffar och berätta vad man tycker, innan det är försent.

  Vad beträffar ARGUS-rapporten är den väl en aning gammal? Hursomhelst kan jag berätta om förstahandsrapporter från migrationsnämnden i Vårgårda kommun där de anställda sa åt invandrarna att gå till socialen eller CSN för att få stöd, när de egentligen skulle fått bidrag från migrationsnämnden. Det kommer alltid finnas folk som utnyttjar system, särskilt sådana som är så generösa som vårt. Det är inget skäl att avveckal hela skiten.

  Tack förresten! =)

 4. Har ingen egen erfarenhet att sitta som kommunpolitiker men finner det högst roande. Håller som bäst på att orientera mig lite tillbaka hur det sett ut i Hofors och vilka som sitter som styrande denna mandatperiod. Förvånar mig lite att inte fler deltar i de öppna möten man har. På en sådan liten ort är det ju närkontakt med politikerna på ett annat sätt. Vem vet kanske ställer upp i framtiden om jag kan finna ett parti som för de frågor jag finner intressanta. Just nu känns det mer som de smälter ihop på ena eller andra sättet.

  Angående Argusrapporten så är den förlegad, de nya sätten är mer förfinade och förbättrade i takt med att bidragssystem mm förändras. Och jag vet mycket väl att myndigheter ger tossiga råd sinsemellan. Till exempel att kommunala arbetsgivare ger sina anställda rådet att sjukskriva sig om det är tillfälligt dåligt med arbete. Har hänt nyligen i Hofors och något jag kanske har anledning att återkomma till senare.

 5. Du är välkommen att besöka oss i Vänsterpartiet, jag är yngst (med jävligt god marginal) så att mina idéer kommer som en överaskning för de andra ibland är bara normalt. Så är det i de flesta partier. Hitta ett parti som har någorlunda god överenstämmelse med din ideologi och idéer och gå på möten och tala med dem. Du blir nog förvånad över hur tillmötesgående de kan vara. Speciellt mot yngre, man blir älskad nästan direkt eftersom de suktar så efter nytt blod att indoktrinera. =P

  Skämt åsido, jag går på fullmäktige, eftersom det är det viktigaste beslutande organet i kommunen. Öppna möten får jag stå över eftersom jag är småbarnsförälder och familjen måste gå först. Jag räknar dock med att få chans att göra mer efter nästa val, om jag får förtroende. Jag är ju relativt ny inom kommunen och känner inte många här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *