Pilbågsfiske

Ända sedan compoundbågen landade igår eftermiddag har jag haft svårigheter att låta bli att pilla på den och längta till det tillfälle jag kan testa den under säkrare förhållanden än att skjuta på mjölkförpackningar i hallen. Okej det har inte hänt ännu, men tanken har funnits där. Istället har jag ägnat lite tid till att titta på tillbehör. Det verkar finnas allt att tillgå. Måltavlor i 3D som föreställer bäver, hjort och till och med gädda. Inte för att jag begriper hur man kan tänka sig att skjuta en gädda. Men jag har sett dokumentärer i synnerhet från USA (naturligtvis) där man gör det. Ett komplett fiskeset hittar man på Vildsvin.se.

4 thoughts on “Pilbågsfiske

 1. Tidigare var jag lätt skeptisk mot införandet av pilbågsjakt, men efter en diskussion där argumenten bland annat bestod av att man jagat med pilbåge i tusentalsår innan geväret ens kom in på marknaden så antar jag att det borde fungera även i vår tidsålder. Dock kanske man inte skall släppa ut vilken klåpare som helst med pilbåge, men det är ju samma regler för jägare med gevär att först utbildas.

 2. Bågjakt är ännu inte tillåten i Sverige, men kanske det kommer och då kommer kraven att vara betydligt högre för ” bågjägarexamen” än för den vanliga jägarexamen. Lite info finns här :
  http://www.bagjakt.org/om-b%C3%A5gjakt
  http://naturvardsverket.se/Start/Naturvard/Jakt-och-vilt/Jakt/

  Tänker man ge sig på t.e.x. någon dessa jakter:
  http://www.youtube.com/watch?v=pPQK8aVbZHA
  http://www.youtube.com/watch?v=zcmfcihdd3U
  http://www.youtube.com/watch?v=gaf_YR1GH5I
  vill man nog av ren självbevarelsedrift vara rejält utbildad/tränad.

  F.ö. är det lite förvånande att det , i det genomreglerade Sverige, inte krävs licens för att inneha pilbåge, för som Du ser av klippen ovan, är bågen ett mycket potent vapen. För armborst är det dock licenskrav.
  Lycka till med bågskyttet, och ser fram emot publicering av Ditt första nedlagda vilt även om det ”bara” är ett 3D plagiat.

  Har bara sett compoundbågar på bild och det verkar vara en mindre vetenskap att montera strängen korrekt över diverse rullar och hjul. Är Du säker på att Du får pilen att gå framåt ?

 3. Jodå pilen går framåt och med en sjuhelvetes fart också. helt klart förvånande att dessa pilbågar som är så kraftfulla inte är kopplad till någon form av licens. Vem som helst kan i princip köpa en värstingmodell och till skillnad från skjutvapen är ju en båge tyst i regel. Kan iofs inte påminna mig om ett enda mord där en pilbåge nyttjats i Sverige men det kanske är en fråga om fantasi och uppfinningsrikedom. Vem vet, nästa gång det rånas guldaffärer i Valbo är det med pilbåge 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *