Är Det Tröökit Eller Tråkigt I Hofors?

Jag hoppas att ingen läsare av denna blogg missat P4 Gävleborgs artikelserie ”Vi Gävleborgare” som med jämna mellanrum lägger ut olika personporträtt. Idag tog jag mig tid att på nytt lyssna till Märta Berglund och Kent Anderssons intervjuer. Riktigt varma och intressanta personporträtt som kan rekomenderas.

Det är dock en sak som slår mig och jag vet inte om jag lyft fram ämnet tidigare på bloggen. Det sägs vara unikt för just Hofors, att man säger ”Tröökit” istället för Tråkigt. Var kommer det ifrån och har det varit så i alla tider? Det kan ju vara svårt för någon som bor här att höra skillnader i dialekt. Är Hoforsmål vackert eller fult. Kan inte påstå att jag någonsin hört varken det ena eller andra, som till exempel Dalmål som sägs vara genuint.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *