Gömda & Glömda Rum

Kan intet annat säga än att första dagen på nya arbetet började otroligt stimulerande. Tänk er att någon suttit i soffan, kollat på TV och plötsligt bara gått upp i rök. 20 år senare kommer ni spankulerande i skogen och ser en vildvuxen trädgård där det skymtar ett hus. På huset står dörren öppen och det mesta vittnar redan utomhus om att här har ingen varit på åratal. Ännu mer förvånande när ni kikar in och ser att någons ytterkläder hänger på kroken i hallen. Är det någon hemma?

Ingen verkar reagera när ni ropar så ni tar några försiktiga steg längre in i huset. I vardagsrummet är det som någon just suttit i soffan. Möjligen aningen mer damm, en smula oreda, men garanterat inget som människor befunnit sig på väldigt länge. Öde hus brukar ganska snabbt bli vandaliserade.

I den övergivna byrån i ena hörnet ligger bankböcker och alla personliga dokument kvar i ganska prydliga högar.

I bokyllan som verkligen kan kallas retro idag återfinns årsböcker med nyheter som avslöjar att 1986 var sista gången ägaren bestämde sig för att införskaffa fler. Kristallglas, silverpokaler och prydnandssaker.

Ett fotoalbum på ett bord som visar sekvenser ur en okänd människas liv. En snabb bedömning säger att det varit en ensam man som levt här. Tomma whiskybuteljer av finaste sort. Tomma tablettkartor som kanske ger en hint om varför huset plötsligt övergavs.

Tapeter som är kult idag, riktiga av tjockt papper. Vi backar ut därifrån. Vill inte gå upp på övervåningen eller titta in i fler rum. Frestande, men något säger att vi skall lämna det som det fanns. På vägen ut ser jag något som jag sist såg i mormors hem.

 

En gång i tiden uttryck för något exotiskt, erotiskt och spännande. Med tanke på dagens samhällsklimat antagligen kränkande för en del folkgrupper och rödvinsvänsterorienterade individer. Bastkjolen har fallit av, en del av vänster bröst. Lampskärmen som en gång funnits på toppen kanske aldrig var riktigt tilltalande för ägaren. På väg ut från området noterar jag en till mycket läcker detalj. En gasmask hängandes på en krok, där en fågel en gång i tiden nyjjtade den som näste att lägga sina ägg. Även det en händelse fallen i glömska.

Det lämnar massor av frågor. Vem var mannen som bodde där? Varför lämnade han plötsligt sitt hem? Varför återvände han aldrig? Varför har ingen noterat att han är borta och bommat igen huset eller kontaktat anhöriga att ta hand om huset och alla dessa saker?

9 thoughts on “Gömda & Glömda Rum

 1. Inte ännu men det finns i tankarna hela tiden. Allt jag vet är att någon blev hastigt sjuk och avled. Men varför huset står i det skick det gör är ett totalt mysterium som kanske kan få sin lösning under sommaren 😀
  Fått massor av frågor var huset ligger mm, men jag kan inte med gott samvete sprida det över nätet och riskera att det vandaliseras.

 2. Ingen ny information om vad som skedde i huset, men tråkiga nyheter om att ungdomar varit på platsen och ”härjat” omkring. Om uppgifterna stämmer så förvarade man även stöldgod i byggnader som hörde till huset och Polis har varit inblandade.

 3. Kråkslott fins det litevarstans, uppe i finnskogarna så finns hela små byar övergivna, allting står i sin ordning, man tror att folket är ute och handlar och ska strax komma tillbaka, det är bara det att husen övergavs redan på 40 talet, hela byn emigrerade till USA och bara lämnade allt!

  Tycker det har blivit en ökning av dessa sedan staten införde avgifter på rivningsobjekt så ägarna hellre låter dem falla ihop av sig själva , det är bra mycket billigare, tja många har helt enkelt inte råd, fast en del skiter i sina kåkar, ett sorligt men bra exempel är Petrearnas släktgård i Torsåker, Särstaholm
  ägaren Ekman i kalvsnäs skiter högaktningsfullt i denna fina sena 1700tals gård, de var bara ute efter marken!

  Liknande objekt fins i Storvik, Järbo, Ockelbo

  Gör en kultur historisk gärning pressa dem till att sälja huset och gården som tillhör!

  Kåken har en lång historia och många ägare efter att den auktionerades ut när Hofors Bruk konkade och Petrearna
  fick lämna allt, efter det blev det huggsexa om markerna
  som tillhörde detta kan man se i de snabba ägar bytena.

  http://www.thorsaker.se/torsaker/gardar1966/saersta.htm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *