Nazister Från Månen & Hårdingar Från Mexiko

Förutom en liten avstickare till Åshammar, blev det en fortsättning på söndagsinlägget. Hann se två stycken filmer medans regnet smattrade mot fönsterrutorna. Iron Sky och Bad Ass. Så långt ifrån varandra man kan komma tror jag.

Iron Sky är en science fiction-historia där nazister visar sig ha flytt jorden vid andra världskrigets slut och bosatt sig på baksidan av månen där de som brukligt med nazister är, smider planer på att åter erövra världen och skapa ett 4:e Rike. Det enda egentligen värt att uppmärksamma med filmen är att den är skriven och regisserad av ett gäng Finländare. Timo Vourensalo, Johanna Sinisalo och Jarmo Puskula. Själva idén till filmen kunde lika gärna ha uppstått under 50-talet då man med förkärlek tillverkade rymdskepp av pappkartonger och kallade det en UFO-invasion. Det finns ett par fiffiga saker dock. Är man uppmärksam kan man se en scen kopplad till Der Untergang, där Adolf Hitler tappar konceptet helt och skäller ut sina underordnade. En fantastisk parodi på det hittar ni även här.

Någon sade att har man inget bättre för sig så fungerar filmen som underhållning. Helt rätt. Kanske om en sådär 50-100 år så får den en kultstatus, men just nu 2 av 5 möjliga i betyg av mig.

Bad Ass hade jag inga höga förväntningar på alls. När Danny Trejo medverkar i en film är det lite B-varning. Visst han kan vara ganska cool som slaktare eller skurk i sina filmer, men det börjar bli tröttsamt i längden. I den här filmen så har man låtit sig inspireras av ett videoklipp på Youtube som uppmärksammats stort. En 67-årig Vietnamvetaran spöar skiten ur en yngre svart man som har attitydsproblem. I filmens inledning så vänder man på hela historien och låter den äldre mannen vara av mexikanskt ursprung och antagonisterna vara två stycken ”i huvudet mindre bemedlade” skinheads. Det blir startskottet för ett mindre kändisskap där huvudkaraktären kommer att kallas ”Bad Ass”.

När Bad Ass den första timmen går omkring och skipar rättvisa med sina knytnävar och samtidigt försöker lösa mordet på hans bäste vän, får jag nästan Oscarsvibbar. Det är lite lagom drama, relationer och sånt tjafs som kan gå hem. Jag glömmer för en stund att Danny Trejo inte ens skulle komma upp för en nominering. Filmen är riktigt bra och spännande fram tills att han tvingar ned en skurks hand i avfallskvarnen så att blodet sprutar. Då landar man plötsligt från dagdrömmarna och inser att detta är verkligen en Danny Trejo-film. Vet inte om regissören tröttnade under filminspelningen och tillförde de här extrema våldshandlingarna, rädda för att publiken skulle svika om historien inte blev blodig med explosioner och skottlossning. Anser att han gjorde fetbort sig och sabbade hela filmen i just det där ögonblicket. Blir tyvärr bara 2 av 5 möjliga här med. Hur gärna jag än vill ge den högre betyg så kan jag inte på grund av just det tidigare nämnda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *