Spola (K)röken

Jag har ju ondgjort mig lite över att kommunen gör lite för ungdomarna, men i dagens Arbetarblad finns faktiskt en positiv artikel. Man skall använda erfarna rökare till att få ungdomar att sluta. Det är ju jättebra om det skulle fungera, men ungdomar gör ju som vuxna gör och kanske vore det en bättre idé att få en sundare syn på rökandet bland oss först. Nu nämner jag inte snusare för jag är en själv sedan 1984 och firar 25-årsjubiléum med prilla under läppen och har inga avsikter att sluta. Rök är en annan sak eftersom den stör andra vilket snuset inte gör. Tog min första pris i ett uthus bakom ett soldattorp i Torsåker faktiskt. Jag kastar lite sten i glashus i detta inlägg således.

Eleverna själva ställer sig frågan om det verkligen är så vanligt som kommunens personalchef  Ulf Back vill göra gällande:

Man måste alltså ha totalmisslyckats i en ”annan klass” med informationen tidigare eftersom Daniel Johanssons uträkning ger resultatet att alla röker i den. Borde ju kommunens arbete bara vara hälften så arbetssamt då. Tidsbesparande helt enkelt. Ett litet tips med en kampanj kan ju vara att kopiera en annan känd kampanj Spola Kröken. Nu vet jag inte om den var så lyckad och fick folk att supa mindre, men det var ändå roliga klistermärken och T-shirts. Ofta burna av människor som var rejält överförfriskade och vem gillar inte sarkasm och ironi?

Jag har själv gjort mig en ganska hyffsad hacka på Tradera med klistermärken från tiden.  Sitter på ett litet lager eftersom jag haft en far som arbetat inom Systembolaget och själv arbetat där en längre tid och förstod redan då att det skulle bli en klassisk kampanj med värde i annonsmaterialet.

spolaröken

Men för att återgå till kommunens kampanj så föreslår jag att man ber människor som pratar ur ljudapparater i strupen komma och tala med eleverna. Avskräckande som fan efter att man kommit över det festliga med rösten i början. Blir mer påtagligt så. Alternativt ta med sig en kropp från en storrökare och obducera inför elevernas ögon (möjligtvis film men det funkar inte lika bra). Kommer de alltid förknippa ciggaretter med tjärliknande uppfläkta lungor.

Mitt eget rökande upphörde efter att jag sett en extremt överviktig person stå och blossa på järnvägsstationen i Örebro. Det såg så brutalt anskrämligt ut att jag efter det fimpade. ”Ser man ut sådär när man röker ska jag aldrig mer göra det”. Riktigt o-coolt faktiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *