Dessa Förbannade Clowner – Nu Med Landstingspengar

Några av er känner redan till det, att jag är en utvecklad fobi mot clowner. När dom dyker upp är det riktigt obehagligt att se det där ”glada ansiktet” med den sorgliga minen. Jag har naturligtvis funderat mycket över just varför det framkallar sådana obehagskänslor. Tvetydigheten i uttrycket. Att det är så uppenbart döljer sig något helt annat än det som är tänkt. Som att se motpolerna samtidigt liksom. Gott och ont, glad och ledsen, svart eller vitt. Ja sen naturligtvis en och annan film där clownerna inte varit så muntra eller spexande glada. John Wayne Gacy också naturligtvis.

Ett av de värsta clownminnena var när jag tillbringade en natt i en nu avliden kamrats sommarstuga i närheten av Stjärnsund. På väggen i det rum jag skulle sova hängde en synnerligen otäck liten clowntavla. Ögonen tycktes förfölja mig oavsett var jag befann mig i rummet. När mörkret kom lystes delar av ansiktet upp av en belysning ute på gården och den natten sov jag knappt en blund. Obehagskänslan av att någon hela tiden stirrade på mig.

Det här tänker jag på när man i Expressen skriver att Landstinget i Östergötland letar efter clowner.

Tjänsten kan kosta en halv miljon kronor om året.

Etablerade clownverksamheter finns på flera platser i Sverige och ofta ställer de krav på både utbildning och lång erfarenhet.

– Man måste kunna skifta från att möta en treåring till att möta en 17-åring på en minut, säger Ann-Marie Möller, konstnärlig ledare på Glädjeverkstan

Tänk er själv en treåring med feberyra och en beståndsdel av min egen fobi mot clowner. Clownen som skrattande böjer sig över sängen i feberdimman. En halvmiljon för att glädja men hur mycket kommer terapin genom hela livet att kosta?

5 thoughts on “Dessa Förbannade Clowner – Nu Med Landstingspengar

  1. Jag har uppfattat clownen som en typ som har nära till sina känslor. Clownen är okonstlad, chosefri och har nära till gråt och skratt. En sådan typ kan säkert ha närmare till sjuka barns känslor än en läkare i vit rock eller en stressad sjuksköterska. En clown kan vara sårbar och känslig och samtidigt full av bus och lek. Du har nog träffat fel clowner!

  2. Nä fy för clowner, läskiga typer. Nämn en enda film eller liknande där clownen inte är ett monster, våldtäktsman, kidnappare eller bara allmänt läbbig.
    Folk ska väl kunna visa känslor och komma nära barn utan en massa kladd i ansiktet? Tur jag inte har barn, de skulle aldrig i livet få gå på cirkus och utsättas för sådana hemskheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *