Det Var En Gång En Liten Niggerpojke Som Hette Lilla Svarta Sambo

Gina Dirawi har rekryterats till Aftonbladet som kolumnist. Ni vet den där tjejen som var en av tre programledare för Melodifestivalen senast. Jag fann vare sig henne eller Helena Bergström och Sarah Dawn Finer speciellt lustig. Kanske är brist på eller aningen annorlunda syn på humor. Antagligen det senare. Men som kolumnist och i synnerhet responsen på hennes debutkrönika ligger mer i linje med vad jag finner underhållande. Fröken Dirawi går i premiären direkt ned i det ”negerbollsträsk” som så många andra inte klarat av att ta sig ur eller ens hålla näsan ovanför gyttjan i när man hamnat där. Nu är förvisso ”negerbollen” en parantes i det hon egentligen vill framföra, men reaktionen borta på sajten Avpixlat låter inte vänta på sig.

Signaturen ”J-R” tar som Gina Dirawi upp en historisk aspekt av just slaveriet samtidigt som han ger henne några råd för hur hon egentligen bör förvalta uppdraget att skriva för Aftonbladet:

Även om vi i Sverige känner oss ganska främmande för att ha afrikanska slavar så har någon av våra tidigare kungar haft en koloni där slavar nyttjades. Istället så kunde Gina Dirawi om hon varit ute efter att studera ordet ”neger” i den svenska historien, tagit upp frågan om våra gamla barnböcker och dess hyllade profiler vilket jag bland annat skrev om i det här inlägget. Den där Alice Tegnér var inte riktigt politiskt korrekt:

 

2 thoughts on “Det Var En Gång En Liten Niggerpojke Som Hette Lilla Svarta Sambo

  1. I den officiella Olympiaboken från sommarspelen i Berlin 1936 kan man läsa följande. Den svenske boxaren ”Olle Tandberg mötte i en match USA niggern Oliver”! Annat var det då,man fick nämna sakerna vid sitt rätta namn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *