Leksakshörnan

Toppbild

Under denna sida kommer jag förevisa saker och ting som jag samlat på mig i livet, på loppisar och på auktioner. Jag tillhör den kategori lyckliga ungar som haft omtänksamma föräldrar och har sparat alla barn och ungdomens magiska föremål. Det är allt från serietidningar till kända och okända men utrotningshotade leksaker och samlarobjekt. Det senaste året har intresset tagit rejäl fart efter att jag blivit medlem i flertalet samlargrupper där vuxna människor förevisar sina föremål av nostalgiska skäl. Just leksakssamlandet är på uppgång som intresse, inte minst genom TV-serier som Toy Hunter (för övrigt ett lite missledande program men likväl intressant för den som minns sitt 1900-tal). Mitt eget samlarintresse är inriktat på 70 och 80-talet, men då och då hittar man något som är tillverkat tidigare eller senare som man blir fäst vid.

Det finns några riktigt bra diskussionsgrupper på Facebook och hemsidor på nätet om man nu har detta intresse:

Köp/sälj/stjäl actionfigurer är skapad av Hjälte Björkdahl som även driver bloggsidan Hjälte Samlar.

Plastic toy solider collectors international som riktar in sig på de mer grabbiga leksakssoldaterna.

Timpo Toys som är helhjärtat ägnad åt diskussioner och förevsining av det kända varumärket

Vintage Toys and Actionfigures som är en engelskspråkig variant av Hjältes grupp.

Star Wars Vintage Toys Collectors vilket är som det låter, hemvisten för samlare av gamla Star Wars-leksaker i huvudsak tillverkade av Kenner.

Toys – Ett Nytt Hopp som också är en svensk hemsida med inriktning på 70 och 80-talets actionfigurer

Elastolin om de klassiska figurerna från 1900-talets början och slut. På övervägande del tyska, men med mycket bra bilder

Playmobil Collectors Club som är en hyllning till de smått märkliga men storsäljande leksakerna som fortfarande säljs idag

Toyfans.se som saluför klassiska figurer från Film och TV i nytappning

Wee Men Plastic Toy Soldiers med gammalt och nytt

Samlaren.org som inte är specialiserade på just leksaker men väl har massor av nostalgiska föremål

 

Mitt samlande del I

Jag tror min första leksak i livet var en elefant av tyg, åtminstone är det uppfattningen jag fått av gamla bilder. Strax efter verkar nummer 2 ha kommit i samma material men i utförandet av en mystisk varelse med stora öron. Kanske en kanin. Men om det verkligen var en samling kan jag inte svara på.

Starten

Allt eftersom åren gick så samlar i regel ett barn på sig massor av leksaker. Innan vi inte längre skulle särskiljas av könstillhörighet, var det klassiska pojk och flickleksaker som delades ut. Ni vet cowboys och soldater och bilar till blivande män och rosa dockor och kramdjur till blivande kvinnor. Ett vagt minne gör sig gällande att leksaksaffärerna tidigt hade sina avdelningar uppdelade efter just pojkar och flickor. Jag minns att små bilar inte intresserade mig i lika stor utsträckning som soldater och mer krigiska figurer. De första sandlådeminnena är fyllt av uppradade krigare redo för strid. Redan då var jag mycket rädd om mina leksaker. Räknade noga in så att ingen dolts av sand och kommit bort, och hände det någon gång att någon fattades så grävde jag upp hela sandlådan tills jag fann det jag saknade. Där kan man för övrigt också kanske påstå att dagens förundran av att gräva i gamla loppislådor uppstod. Det hände nämligen att man hittade andras borttappade soldater och därmed utökade sin egen samling. Den här till exempel.

Timpo

Först i år kunde jag identifiera vad det är som legat i mina föräldrars källare sedan den där dagen i sandlådan på Västerhöjden runt mitten av 70-talet. Lätt nött av tidens tand sedan 1949 då den tillverkades, men med mystiken hur den tog sig till Västerhöjden i Hofors. Det väcker minnen och även om alla inte haft tur i livet så förknippar jag just barndomen som kanske den absolut lyckligaste. Vi hade mindre bekymmer på något vis än idag. Leksaker aktiverade, stimulerade sinnen och fantasi fortfarande till skillnad från dagens horribla föremål där man i princip inte behöver vare sig tänka eller skapa egna historier för att underhållas.

Det riktigt stora intresset att samla leksaker uppstod nog egentligen regissören George Lucas släppte filmen Star Wars: Episode IV – A New Hope. Före maj 1977 så var det i regel ganska tunnsått med hela leksakslinjer med actionfigurer även om det fanns. Tillsammans med leksakstillverkaren Kenner gav man ut de första 12 figurerna.

SW0

Som världen såg ut på den tiden färdades inte nyheter eller nya filmer snabbt, det dröjde ända tills i december samma år innan filmen hade premiär i Sverige.

Ett nytt hopp

Då var jag sju år gammal och det fanns inte på kartan att se annat än kanske Drutten & Gena på TV och Blixt Gordon i svart och vitt utförande om man hade tur. Visst uppskattade man söndagsmatinéer med Errol Flynn som svart hämnare eller Robin Hood, men suget att samla på figurer fanns inte. Lekarna i skogen eller på en stor sten kompenserade antagligen det fullt ut. Det var först i början av 80-talet som jag blev medveten om Star Wars och den makalösa historien mellan ont och gott. Vid den tidpunkten var det inte längre så mycket lek utan det var mest ”coola saker” att ha uppställda på hyllan i sitt rum. Det blev både en, två och sedan ytterligare tre till uppföljare där de sista var början och den förste var slutet i historien och mycket komplicerat för den icke insatte. Nummer 1 heter till exempel nummer 4 och den sist utgivne filmen (en ny med nummer 7 är på väg i våra dagar) kallades nummer 3 och utspelades innan nummer 1 men är gjord långt efter… ja ni förstår själva.

Exakt varför människor delar upp sig i Star Wars-fantaster och så kallade ”Trekkies” som syftar på Star Trek är lika komplicerat som ordningen på filmerna. För min del säger denna trailer allt.

Det låg kvar någonstans där i bakhuvudet tills dagen när jag fick se de gamla ”leksakerna” avdammade och i händerna på en liten entusiatisk flicka. Fyra år senare hade hon tröttnat på att leka och då följde dom med mig hem istället.

SW5

Det var i samma veva som jag började aktivt leta efter information i första hand om värdet. Jag tänkte att det här måste väl ändå vara tämligen unikt att fortfarande ha samlat på en och samma plats. Jag hittade olika forum, Facebookgrupper och ju mer jag läste desto mer biten blev jag. Att sälja kunde aldrig komma på tal. Hela kulturen runt samlandet av dessa plastfigurer, eller ”Action figures” som det heter när vuxna män och kvinnor handskas med dem, var oerhört intressant. Så många kunniga och pålästa ”nördar” hade jag aldrig träffat på tidigare. Det finns människor med specialintressen som lever för det, ölburkssamlare, hockeykortssamlare, kokbokssamlare och ja samlare på allt. För min egen del var det förknippat med så mycket minnen och att nu få veta massor av saker man inte ens tänkt på eller vetat om, ja lite av ett svindlande himmelrike faktiskt.

 Nu inte ens ett år senare så har det blivit nästan ett maniskt samlande, bytande, köpande och säljande. Det finns som alla begriper olika nivåer för hur långt man kan driva detta, en del skall absolut ha allt i orört skick med orginalförpackningen inlåst i en glasmonter. En dyr hobby och samlande. Själv håller jag mig på sidan av den gränsen att det spelar ingen roll om det är använt och lekt med. Det är lite spännande när man hittar objekt som är gamla och har en historia och man funderar över vem var ungen som ägde den först, var har den varit och hur kunde den till exempel hamna i en låda med skräp och nu säljas för ett par kronor. Loppisar och auktioner och webbaserade auktionssajter och bytesmarknad i dolda grupper. Vad hände den dagen man uppnår sitt mål? När man har allt? Där är jag inte på långa vägar och det kan nog hända sig att jag aldrig når dit. Men att njuta av resan kan ibland vara mer värt.

I denna första del tänker jag helt enkelt bara visa upp de första tolv från Kenners Star Wars-linje som jag nämnde. Dom är inte speciellt unika mer än att dom ägts av mig hela vägen, samtliga är orginal från 1977 och har sina skavanker efter lek. Jag tänker inte heller grotta ner mig i detaljer och överkurser utan bara kort visa hur de ser ut idag och vilka dom är. Vill ni veta mer får ni starta ett eget samlande helt enkelt. Efter ett års samlande är det en promille av helheten som inte enbart längre är Star Wars utan sträcker sig fram till dagsfärska filmer och TV-serier.

SW1

Ben ”Obi-Wan” Kenobi, Darth Vader, Luke Skywalker. Läromästaren, den onde skurken och den godhjärtade eleven.

SW2

De minst lika populära sidekicksen roboten R2-D2, den ofrivillige hjälten Han-Solo och hans kompanjon Chewbacca och inte minst den guldskinande roboten C3PO med engelsk accent.

SW3

Den motsatta sidan med onda karaktärer bestående av Stormtruppssoldaten, ”Death Squad Commander” och en representant från sandfolket på planeten Tatooine där även de förkrympta Java-folket lever.

SW4

Till sist en av de 12 som tidens tand inte varit så snäll emot i min samling. Prinsessan Leia som i filmen spelades av Carrie Fisher och blev lite av en våt dröm för unga pojkar och män, ja en del vuxna har också burit med sig minnet av henne till osunda nivåer även idag.

Leia

För övrigt något som jag med tiden under denna flik kommer att berätta mer om. Den märkliga avarten av att samla på just actionfigurer.

Mitt samlande del II

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *